Zamiast tradycyjnego noża czy obieraczki, które mogą prowadzić do nieprzyjemnych wypadków w kuchni, wypróbuj prosty trik. Nabij surowego ziemniaka na widelec i dopiero teraz sięgnij po obieraczkę. Ta niewielka zmiana techniki przynosi zdumiewające efekty — proces obierania przebiega znacznie szybciej i co ważniejsze, bez ryzyka zranienia się.
Nie tylko są wszechstronne w kuchni, ale i pełne wartości odżywczych. Ziemniaki to bogactwo witamin C i B6 oraz potasu, niezbędnego dla regulacji ciśnienia krwi. Zawierają polifenole i błonnik, które wspierają zdrowie serca i układu krążenia. Ponadto, dzięki antyoksydantom, takim jak witamina C i polifenole, ziemniaki przyczyniają się do walki z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za uszkodzenia komórkowe.
Karotenoidy, w tym beta-karoten, luteina i zeaksantyna, znajdujące się w ziemniakach, odgrywają kluczową rolę w ochronie siatkówki oka, a te z żółtym miąższem są ich wyjątkowo bogatym źródłem.
Jeśli zastanawiasz się, jak długo możesz przechowywać ugotowane ziemniaki w lodówce lub szukasz inspiracji na niebanalne potrawy z ziemniaków, mamy dla ciebie szereg przydatnych porad. A jeśli planujesz przygotowanie kopytek, dowiedz się, który składnik możesz pominąć, aby osiągnąć idealną konsystencję.
Więcej informacji tutaj: https://gotowanie.onet.pl/porady/surowego-ziemniaka-nabijam-na-widelec-ten-trik-bardzo-ulatwia-zycie/9vt3bke