Niektórzy do suszenia używają specjalnych suszarek, inni suszą je rozwieszone nad kuchenką, a jeszcze inni wykorzystują w tym celu piekarnik ustawiony na niską temperaturę. Niezależnie jednak od sposobu suszenia, warto zwrócić uwagę na prawidłowe przechowywanie grzybów. Źle trzymane mogą pleśnieć – a spożycie spleśniałych suszonych grzybów nie jest dobre dla zdrowia. Medonet sprawdził, co zrobić, żeby suszone grzyby nie spleśniały.
Niewłaściwie przechowywane suszone grzyby mogą stać się ofiarą pleśni, która nie zawsze jest widoczna na pierwszy rzut oka. Spożycie tak zepsutych grzybów może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia. Dlatego też, aby uniknąć takich sytuacji, konieczne jest zastosowanie pewnych środków ostrożności.
Przede wszystkim, jak pisze Medonet, grzyby powinny być przechowywane w suchym i szczelnym pojemniku, najlepiej w szklanym słoju z dokładnie przylegającą nakrętką. Słoik z suszonymi grzybami należy umieścić w suchym, zacienionym miejscu o temperaturze pokojowej, na przykład w kuchennej szafce – pod warunkiem że nie panuje tam wilgoć. Wilgoć jest bowiem największym wrogiem suszonych grzybów i sprzyja ich pleśnieniu.
Aby zminimalizować ryzyko zawilgocenia grzybów, można zastosować prosty, lecz, jak pisze Medonet, skuteczny trik. Wystarczy do słoika dodać kilka ziarenek suchego ryżu, który doskonale absorbując wilgoć, zabezpieczy grzyby przed niepożądanym procesem gnicia.
Więcej wskazówek, jak przechowywać suszone grzyby, można przeczytać w artykule na Medonet.pl: Wrzuć do słoika z suszonymi grzybami. Dzięki temu nie spleśnieją