Partner: Logo FacetXL.pl

 

Rafinowana mąka produkowana jest przez rozbicie ziarna, co powoduje, że traci wartości odżywcze, a zamienia się w bezwartościowy i szkodliwy biały proszek, który w dodatku uzależnia.

 

Jedząc białą rafinowaną mąkę, pozbawioną minerałów i błonnika uzależniamy się od pokarmów, które mają wpływ na nasze zdrowie.

Mąka ta występuje nie tylko w białym pieczywie – jest w ciastkach, makaronach, pizzach, przekąskach. Jest istotnym elementem naszej codziennej diety. I niestety ma wpływ na nasz wygląd i zdrowie,

 

1. Przybieranie na wadze

 

Rafinowana mąka to głównie węglowodany. W dodatku takie, które są szybko trawione. To powoduje gwałtowny wzrost insuliny, potem spadek. Więc chce nam się jeść na okrągło. Co jemy – najchętniej to, co szybko podniesie poziom cukru. A więc znowu ciastka i słodycze. W ten sposób tyjemy w zastraszającym tempie.

 

2. Żywność bez składników odżywczych

 

Podczas produkcji rafinowanej mąki niszczone są najważniejsze części ziarna, przede wszystkim usuwana witamina B. Badania opublikowane w Daily mail mówią, że ci którzy jedzą dużo takiej mąki, cierpią na jej chroniczny niedobór. To może powodować problemy z sercem i problemy trawienne.

Do przetwarzania mąki dodaje się enzym – amylazę, który jak wiadomo powoduje astmę.

 

3. Zmęczenie, depresja

 

Węglowodany działają fatalnie na nasz mózg – powodują zmęczenie, senność a nawet depresję. To wynik chemicznej reakcji, która zachodzi pod ich wpływem w mózgu. Dodatkowo biała mąka uzależnia, dlatego dodawana jest do różnych produktów, aby podkręcić apetyt na jedzenie.

 

Tymczasem, aby skutecznie i na długo schudnąć, wystarczy z diety wyeliminować pszenicę! To w niej zawarte są szkodliwe dla wielu osób fruktany, które powodują też otyłość:


Dieta bez pszenicy i z ograniczeniem cukru jest niezwykle skuteczna!

Jeśli do tego nie będziesz jadł węglowodanów razem z białkiem - efekt murowany.

Wbrew pozorom dieta nie jest wcale kłopotliwa, nie będziesz głodny i nie musisz przestrzegać żadnych innych reguł. Kupuj wyłącznie żytnie pieczywo - czytaj jednak etykiety, bo producenci oszukują! Piszą, że chleb jest żytni, gdy zawiera mąkę pszenną!

Jeśli masz ochotę na ziemniaki czy kaszę, jesz je wyłącznie z warzywami, a więc na przykład z sosem pieczarkowym. Jeśli jesz mięso, wyłącznie z dużą porcją ulubionej surówki czy sałaty z oliwą. Chcesz spaghetti (oczywiście z makaronu bez pszenicy!) - jesz je na przykłąd z oliwą i czosnkiem, czyli słynne aliolio.

Rzecz jasna musisz pożegnać się z pierogami, pasztecikami, ciastkami itp. No i musisz ograniczyć cukier. Słodyczom mówisz pa, pa, herbatę słodzisz połową dotychczasowej dawki. Masz jednak pewność, że nie tylko chudniesz, ale i pomagasz swojemu zdrowiu.

Pamiętaj, na naszej stronie znajdziesz rewelacyjne przepisy na koktajle spalające tłuszcz czy przyśpieszające metabolizm. Ale one nie zadziałają, jeśli nie zmienisz nawyków żywieniowych!

Czytaj koniecznie Djokowic, gluten i sukces


Tagi:

gluten,  pszenica,  mąka,  rak,  zdrowie,  cukier, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót
Wyszukiwarka
Newsletter
zapisz