I choć owe E pisane są z reguły bardzo drobnym drukiem, warto nawet włożyć okulary, żeby je doczytać. Bo są to barwniki, konserwanty, oraz substancje zagęszczające i przeciwzbrylające. Część z nich nie jest obojętna dla naszego zdrowia.



E od 100 do 199 to barwniki


 Sztuczne barwniki zawarte w żywności poprawiają jej wygląd, sprawiają, że mamy na nią apetyt. Znajdują się m.in. w słodyczach czy parówkach. Do takich barwników należą min. E 100 (kurkumina) - jeśli będziemy go spożywać w dużych ilościach, może to spowodować nadmierne wydzielanie żółci w naszym organizmie. E 141 (kompleksy miedziowe chlorofilu i chlorofiliny) - to zielony, naturalny barwnik, w którym znajduje się duża ilość miedzi. Powyższe „E” w połączeniu z produktami zwierającymi miedź (np. wodą z miedzianych rur), może spowodować zwiększenie stężenia miedzi we krwi! Tak więc mimo, że barwniki są powszechnie uznawane za nieszkodliwe – należy uważać!


Na szczególną uwagę zasługują E 174 i E 175 czyli srebro i złoto. Te barwniki dozwolone są tylko do dekoracji cukierków, czekoladek czy likierów. Srebro może odkładać się w tkankach, a do zatrucia wystarczy zaledwie kilka gramów!
Na barwniki, szczególnie te syntetyczne, powinni uważać alergicy. A E 173 (aluminim) nie powinien być spożywany przez osoby chore na Alzheimera.



E od 200 do 299 to konserwanty


Ich zadaniem jest ochrona żywności przed rozwojem pleśni czy bakterii. Wszystkie otrzymuje się syntetycznie.
Szkodliwe są szczególnie E 210 (kwas benzoesowy) i E 211 (benzoesan sodu)



E od 300 do 399 to antyoksydanty



Zabezpieczają przed jełczeniem. Szkodliwy jest E 320, czyli butylohydrokEsyanizol (BHA). Występuje m.in. w chipsach. 

 E od 400 do 499 to środki zagęszczające, takie jak E 414 (guma arabska) - występuje m.in. w gumach do żucia, E 440 (pektyna) - występuje m.in. w jogurtach i dżemach, E 441 (żelatyna) - stosowana w galaretkach.

 E od 500 do 599 to substancje przeciwzbrylające

E od 600 do 699 to wzmacniacze smaku.

E od 900 do 1299 – czyli substancje dosładzające.

Uwaga! Bywa, że są 200-400 razy słodsze od cukru i bardzo kaloryczne.




 

Tagi:

jedzenie,  konserwanty,  etykiety,  zdrowa żywność, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót
Wyszukiwarka
Newsletter
zapisz