Partner: Logo FacetXL.pl

W PRL-u wielu Polaków nie wyobrażało sobie zjedzenie pizzy bez dodania dużej ilości ketchupu. Dzisiaj jest to rzadkość. Jeśli ktoś jednak wciąż jest smakoszem ketchupu, to nie powinien raczej prosić o niego we włoskiej restauracji. Może się to spotkać z oburzeniem ze strony obsługi, a zwłaszcza pizzailo - tego, który robi pizzę. W jego opinii przygotowana potrawa nie potrzebuje już żadnych dodatków poza ewentualnie oliwą. Ale ketchup? W życiu!

Będąc we Włoszech możemy się narazić na ironiczne spojrzenie, jeśli zamówimy też po obiedzie czy wieczorem cappuccino. Tu pije się cappuccino wyłącznie rano na śniadanie. Włosi uważają, że ten rodzaj kawy jest dużym obciążeniem dla żołądka, dlatego nie powinno się jej pić pod wieczór. Natomiast espresso - jak najbardziej.

 


W Tajlandii nie proś o nóż

 


Jeśli zawędrujemy do egzotycznej dla Europejczyka Tajlandii, to należy uwzględnić specyfikę tamtejszej kuchni i sposób spożywania dań.

Tajlandia to królestwo ulicznego jedzenia. Stoiska, bary z różnego rodzaju potrawami są na każdym kroku. Niektóre dania są tak smakowite, że ich smak towarzyszyć nam może przez lata. I będą to niezwykle miłe wspomnienia dla naszego podniebienia. Jest tylko jeden mały minus - w Tajlandii przy jedzeniu nie używa się praktycznie noża. Musi nam wystarczyć jedynie łyżka i widelec. Nie ma z tym jednak większego problemu, ponieważ mięso jest najczęściej przygotowywane w małych kawałkach. Gorzej ze stekiem, ale jeśli natkniemy się na porządny kawałek mięsa, jest to zazwyczaj miękka ryba lub grillowany kurczak. A tu wystarczy jedynie krawędź łyżki, która należy do najczęściej używanych sztućców w Tajlandii.

 


"Gimnastyka" sztućcami w Japonii

 


Jedzenie pałeczkami nie jest wcale takie trudne. W Polsce wiele osób dość sprawnie posługuje się nimi jedząc np. sushi. I tak, jak w przypadku savoir-vivru przy używaniu tradycyjnych sztućców, musimy zachowywać określone zasady również w posługiwaniu się pałeczkami. Co jest ważne? Nawet nie myśl o wbiciu pałeczek w ryż. To oczywiście nikogo nie zdyskredytuje, ale w Japonii wkładanie pałeczek do miski nawiązuje do tradycyjnej ceremonii pogrzebowej i przypomina o śmierci. Ważne jest też, jak odkładamy pałeczki. Zawsze używamy do tego specjalnych podpórek.

Jeśli ujrzymy przed sobą na stole miskę z zupą, to na próżno będziemy rozglądać się za łyżką. W Japonii zup nie je się łyżkami. To, co jest w środku jemy pałeczkami, a sam płyn po prostu pijemy. Popijanie jest nie tylko dozwolone, ale także mile widziane. Zwłaszcza dla tego, kto tę zupę przygotował. Picie jej z miski oznacza, że smakuje.

 


W Indiach je się rękami

 


Hindusi zazwyczaj nie używają żadnych sztućców. Jedzenie zwykle nie jest podawane na poszczególnych daniach, tylko składniki są układane oddzielnie na stole. I nie mamy dylematu, gdzie położyć pałeczki, z której strony ma leżeć nóż czy widelec. Zwykle je się tutaj rękami. Mówi się, że jedzenie bez sztućców smakuje najlepiej i nie trzeba myć naczyń. Pamiętajmy jednak, że jedzenie rękoma nie polega na tym, że bierzemy w dłoń kawałek czegoś smakowitego i wkładamy do ust. Albo wcześniej do sosu. W tym celu używamy jedynie opuszków palców, aby starannie uformować kęs.

Najpopularniejszym dodatkiem jest płaski chleb, którego kawałek należy odrywać i złożyć tak, aby można było go użyć do nabierania curry lub innych smakołyków.

I najważniejsze - do jedzenia używamy wyłącznie prawej ręki, nawet jeśli ktoś jest leworęczny. Lewa ręka symbolizuje bowiem nieczystość.

A jeśli przy stole w Indiach poczujemy, że mamy ochotę beknąć - nie ma co się krępować. Jest to powszechnie przyjęte, a kucharz słysząc to - będzie wniebowzięty. To znaczy, że jedzenie smakowało.

 


Uważaj z piciem w Korei

 


Tu pijemy tylko po jedzeniu. Nigdy w trakcie. Dobrą manierą jest w tym kraju przestrzeganie zasady, że jako pierwszy zaczyna jeść najstarsza osoba przy stole. W Korei je się z misek. Jeżeli podajesz komuś miskę lub szklankę, użyj bezwzględnie obu rąk. Podawanie jedną ręką jest uważane tutaj za brak szacunku. A tego na pewno każdy chce uniknąć. Obowiązkiem każdego przy stole jest dopilnowanie, aby szklanka sąsiada była pełna w więcej niż połowie. Tego samego oczekuj od osoby siedzącej obok Ciebie.

 


Źródło:

 


https://www.idnes.cz/hobby/domov/etiketa-u-stolu-cestovani-lokality-zeme.A240312_135849_hobby-domov_bma/4#space-a

Tagi:

kuchnia,  jedzenie, 

Kliknij, aby zamknąć artykuł i wrócić do strony głównej.

Polecane artykuły:

Podobne artykuły:

Powrót